Dlaczego jemy pomimo sytości?

29 grudnia 2009, 02:13

Dlaczego wielu z nas nie potrafi powstrzymać łakomstwa i je dalej pomimo uczucia sytości? Naukowcy z University of Texas twierdzą, że znaleźli możliwą odpowiedź na to pytanie.



Związek z szyszek chmielu poprawia funkcjonowanie poznawcze młodych zwierząt

23 września 2014, 06:40

Ksantohumol, prenyloflawonoid z szyszek chmielu, poprawia funkcjonowanie poznawcze młodych, ale już nie starych myszy.


Upragnione znajduje się bliżej

15 stycznia 2010, 15:56

Jeśli czegoś pragniemy, wydaje nam się, że obiekt pożądania znajduje się bliżej niż w rzeczywistości. Oznacza to, że nasze chęci zmieniają postrzeganie otaczającego świata.


Sok grejpfrutowy ogranicza wzrost wagi myszy na wysokotłuszczowej diecie

14 października 2014, 14:17

Sok grejpfrutowy ogranicza przyrost wagi u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.


Po co paleontologowi nieżywy lancetnik?

2 lutego 2010, 09:21

Gnijące szczątki są zazwyczaj przedmiotem zainteresowania kryminologów, ale ostatnio i paleontolodzy odkryli, że na coś mogą im się przydać. Naukowcy z Wydziału Geologii Uniwersytetu w Leicester opracowali nową metodę wydobywania danych ze skamielin sprzed 500 mln lat. Udało im się to dzięki analizie etapów rozkładu ciał współczesnych ryb. W ten sposób można było próbować dokładniej odtworzyć wygląd naszych odległych przodków.


Wirus upośledzający ludzi

12 listopada 2014, 13:12

Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa i University of Nebraska odkryli wirusa, który może upośledzać funkcje poznawcze, w tym przetwarzanie wzrokowe i orientację przestrzenną u ludzi. Zarażający algi wirus był uważany za nieszkodliwy dla ludzi. A to oznacza, że może istnieć cała klasa wirusów, które nie są uważane za groźne dla Homo sapiens, a które mogą jednak nam szkodzić bez wywoływania objawów chorobowych.


Złamanie głowy kości udowej

Metaliczna pianka nową nadzieją ortopedów

19 lutego 2010, 00:48

Naukowcy z North Carolina State University opracowali niezwykły materiał, który już niedługo może znaleźć zastosowanie m.in. w ortopedii. Substancją tą jest spieniona forma metalu, która może posłużyć jako element spajający kości lub ułatwiający związanie się implantów z tkanką kostną.


Małpy nie dają się zwieść wysokim cenom

3 grudnia 2014, 12:15

W odróżnieniu od ludzi kapucynki nie zakładają, że wyższa cena oznacza lepszą jakość. Dokonując wyboru, małpki opierają się na własnych preferencjach.


Zaburzenia odżywiania u diabetyków

12 marca 2010, 13:10

Dr Deborah Young-Hyman, psycholog dziecięcy z Medical College of Georgia, badała związki między cukrzycą typu 1. a zaburzeniami odżywiania. Na początku zwróciła uwagę na fakt, że u diabetyków nie można stosować tych samych kryteriów, co u innych osób, ponieważ zaabsorbowanie jedzeniem stanowi część ich codzienności: muszą zwracać uwagę na dietę i jej wpływ na stężenie glukozy we krwi oraz wagę ciała.


Mniejsza grupa jest bardziej ofiarna

27 grudnia 2014, 15:07

Osoby z większą liczbą znajomych na Facebooku przeznaczają mniej pieniędzy na działalność charytatywną, niż osoby z mniejszą liczbą znajomych. Profesor Kimberley Scharf z University of Warwick przeanalizowała dane z witryny JustGiving.com i odkryła, że istnieje negatywna korelacja pomiędzy ilością darowanych pieniędzy a wielkością grupy znajomych na Facebooku


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy